RRB NTPC 2020 General Awareness Important History Questions


1. Who was the first President of the Indian National Congress?

  1. Womesh Chunder Bonnerjee
  2. Bal Gangadhar Tilak
  3. Allan Octavian Hume
  4. Dadabhai Naoroji
Answer: A

Explanation: Womesh Chunder Bonnerjee presided over the first session of the Indian National Congress held at Bombay in 1885 from 28 December to 31 December.

2. The Mughal empire was founded by –

  1. Babur
  2. Humayun
  3. Akbar
  4. Shah Jahan
Answer: A

Explanation: The Mughal Empire was founded by Babur who reigned from 1526 to 1530.

3. ‘Which of the following monuments built by Muhammad Quli Qutb Shah is said to be built to commemorate the eradication of plague?

  1. Alai Minar
  2. Charminar
  3. Fateh Burj
  4. Qutub Minar
Answer: B

Explanation: Charminar was built by Muhammad Quli Qutb Shahi to celebrate the end of a deadly plague.

4. Who was known as Badshah Khan?

  1. Mohammed All Jinnah
  2. Abul Kalam Azad
  3. Khan Abdul Ghaffar Khan
  4. Khan Abdul Wali Khan
Answer: C

Explanation: Political and spiritual leader Khan Abdul Ghaffar Khan was known by the name Badshah Khan.

5. Parliament House in Delhi was constructed during

  1. 1895-1900
  2. 1901-1909
  3. 1921-1927
  4. 1931-1935
Answer: C

Explanation: Parliament House or Sansad Bhavan was constructed during 1921-1927.

6. Which leader adopted Orthodox Christianity as the official religion of Russia?

  1. Vladimir the Great
  2. Michael Romanov
  3. Ivan IV
  4. Boris Godunov
Answer: A

Explanation: In the 10th century Prince Vladimir I, who was converted by missionaries from Byzantium, adopted Christianity as the official religion for Russia, and for nearly 1,000 years thereafter the Russian Orthodox Church was the country's dominant religious institution.

7. Which of the following popular tourist destinations of India were built in 1911 to commemorate the visit of King George V and Queen Mary?

  1. India Gate
  2. Gateway of India
  3. The Prince of Wales Museum
  4. Victoria Terminus
Answer: B

Explanation: The Gateway of India is an arch monument built during the 20th century in Bombay, India. The monument was erected to commemorate the landing of King George V and Queen Mary at Apollo Bunder on their visit to India in 1911.

8. Who was the founder of Swaraj Party?

  1. C. Rajagopalachari
  2. Motilal Nehru
  3. Lala Lajpat Rai
  4. Mahatma Gandhi
Answer: B

Explanation: In December 1922, Chittaranjan Das, Narasimha Chintaman Kelkar and Motilal Nehru formed the Congress-Khilafat Swarajaya Party with Das as the president and Nehru as one of the secretaries.

9. The most significant feature of Indus Valley civilization was:
  1. Barter system
  2. Local transport system
  3. Buildings made of brick
  4. Administrative system
Answer: C

Explanation: The significant features of Indus Valley civilization are personal cleanliness, town planning, construction of burnt-brick houses, ceramics, casting, forging of metals, manufacturing of cotton and woolen textiles.

10. Tashkent Declaration followed Indo-Pak war of:

  1. 1947
  2. 1965
  3. 1971
  4. 1999
Answer: B

Explanation: The Tashkent Declaration was a peace agreement between India and Pakistan signed on 10 January 1966 that resolved the Indo-Pakistani War of 1965.

Reactions

Post a comment

0 Comments